Foredrag

Jeg tager gerne ud og holder foredrag og læser mine oder op. Det gør jeg, fordi  det er en stor glæde for mig at dele de erkendelser om mig selv og om livet, som jeg opnår gennem mine skriverier.

Jeg er meget opmærksom på, at disse erkendelser ikke behøver at være sandheden for andre end for mig selv … og måske ovenikøbet kun lige i det øjeblik, de skrives. Men de beriger mit liv, og jeg har opdaget, at trangen til at forstå sig selv og forstå livet er noget, der optager mange.

Et foredrag med ode oplæsning tager op til 1 time … og har I lyst til at snakke og diskutere, lægger vi bare lidt mere tid til. Se herunder de temaer, som jeg kan tænke mig at snakke om.

Introduktion til foredrag (PDF fil).
Læs også om mine privat foredrag.

Klint Kunstaften 8. juli 2020.

Carsten Ulendorf: Hvem er du? Tør du kigge?

Foredragstemaer

Nedenstående temaer er ment som inspiration til dig, der vil bestille et foredrag … så ved jeg, hvad I gerne vil høre mere om. Men bortset fra, at temaet ligger fast, så er intet afgjort på forhånd. Af respekt for tilhørerne har jeg besluttet, at øjeblikket skal råde i mine foredrag … hvad har vi lyst til at snakke om og udveksle erfaringer omkring.

TEMA #1

Fra vred materialist til kærlig humanist

Når jeg kigger tilbage, fatter jeg ikke, at jeg kunne gennemgå forvandlingen fra vred materialist til kærlig humanist på bare 1 år. Og samtidig ønsker jeg, at jeg havde gjort det noget før … men sådan er livet jo ikke … vi gør det, vi gør … og det er altid vores bedste. Ingen har lyst til at gøre mindre end deres bedste.
Og jeg må da også erkende, at jeg ikke entydigt er blevet en kærlig humanist. Jeg svinger … livet påvirker mig … vreden viser sig, selvom jeg troede, jeg havde lagt den fra mig. Tvivlen viser sig, selvom jeg mente, jeg havde lagt den rette kurs. Måske handler det bare om opmærksomhed … at være opmærksom og åben overfor livet.

TEMA #2

Tillid til livet

Jeg har altid holdt mit liv i en skruestik … pladsen bag roret var min – ikke livets. Hvis jeg ville udnytte livets bedst muligt, måtte jeg tage tingene i egen hånd. Der skulle gå et helt arbejdsliv – tæt på 50 år – før jeg nødtvunget måtte erkende, at min filosofi ikke holdt stik … jeg opdagede, at jeg trygt kunne stole på, at livet ville ville føre mig derhen, hvor tilværelsen ville give mest mening.

TEMA #3

Har du en livsmission? Eller er du her bare?

Hele min spirituelle rejse begyndte med følelsen af, at jeg måtte have en mission … jeg havde ville ikke acceptere, at jeg bare skulle være her … jeg mente, at livet var vigtigere end som så … jeg  ville udrette noget.
I løbet af mine første 50 oder vendte jeg ustandseligt tilbage til emnet – min mission. Jeg opstillede mange teorier – den ene mere skæv end den anden. Men ligeså ofte sad jeg med en fuldført ode og en klar besked: Vi skal bare være her … bare nyde livet.
Den tanke kæmper jeg stadig imod – det vil jeg ikke. Men hvad vil jeg så? Det ved jeg ikke … der arbejdes på sagen 🙂

TEMA #4

Vrede. Er det spild af et godt liv?

Hvis der er nogen, der har været vred, så er det mig! Jeg har været så vred på de af mine medmennesker, der ikke accepterer, at der følger et medansvar med livets gave.
Men langsomt gik det op for mig, at jo mere jeg skældte ud, jo mindre lyttede de. Min vrede gik ud over mig selv, i stedet for at gå ud over dem, der i mine øjne havde fortjent den.
Så jeg accepterede, at alle gør deres bedste – alle har ret til at forme livet, som de selv ønsker, så længe de ikke skader andre. Og jeg opdagede, at der skete noget spændende, da jeg lagde vreden fra mig … der blev plads til noget andet.

TEMA #5

Fuldkommen lykkelig. Hvordan?

Jeg har ikke opskriften på, hvordan man bliver fuldkommen lykkelig. Jeg har ikke engang opskriften på, hvordan man bliver mere glad. Men – måske – har jeg opskriften på, hvordan man bliver mindre ked af det … jeg tror, det handler om at acceptere, at vi ikke alle er ens … vi har ikke alle det lyse sind, som evner at filtrere livets knubs.
Til gengæld har vi noget andet … måske mere tid og lyst til eftertanke … så må vi lære at værdsætte de oplevelser, som disse mange tanker giver os. Og måske handler det også om ikke hele tiden at flygte fra tungsindet og stræbe efter lykken … men om at være til stede i alle vores sindsstemninger … om at erkende, at vi kan lære noget af det hele.

TEMA #6

Hvem er du? Tør du kigge?

Jeg har gjort mange dumme ting i mit liv, men på ét punkt har jeg altid gjort det rigtige: Jeg har altid søgt at lære mig selv at kende … på godt og ondt.
Hvis du vil finde din livsmission eller meningen med livet, så er der ingen vej udenom: Det hele starter med dig selv. Du må vide, hvem du er. Ikke noget med at stikke hovedet i busken … erkend dine gode såvel som dårlige sider, og tro mig … vi har allesammen rigeligt af begge dele.